Erken hasat zeytin :
Tam olgunlaşmadan yeşil veya pembe iken hasad edilen zeytin.
Siyah zeytin :
Zeytin meyvesinin olgunlasma sürecinde en son renk aşaması.
Zeytin meyvesi önce yeşil, sonra mor ve sonunda siyah renge dönüsür.
Zeytinin meyve haliyle tüketilmesi için ayrılmış ürün.
Elekaltı :
Zeytin tanelerinin kalibrasyonu yap›l›rken elek altına dökülen küçük boyutlu zeytinler.
Yağlık Zeytin :
Zeytinyağı üretimine uygun çeşit ya da hasat sonrası zeytinyağı için ayrılan ürün.
Zeytin Kalibresi : ( Dane Sayısı )
Zeytinin irilik derecesini anlatmak için kullanılan rakamlardır. Kalibre, 1 kg zeytinde bulunan tane adetidir. Örnek olarak; 180-200 kalibre bir zeytinin 1 kilogramında ortalama 190 adet zeytin bulunur. Rakam ne kadar küçükse, zeytin o kadar iridir.
Zeytinyağı Asit Oranı :
100 gr zeytinyağında bulunan “oleik asit” miktarının yüzde olarak belirlenmesidir. Asit oranı %0,8 e kadar olan zeytinyağları “sızma” olarak adlandırılır.
Soğuk Sıkım Zeytinyağı :
Soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinlerin toplanıp aynı gün öğütülmesiyle yapılır. Ayrıca üretim esnasında kullanılan suyun sıcaklığı en fazla 27 derecedir. Soğuk sıkım yöntemi, zeytinin içerisinde bulunan vitamin ve minerallerin en az kayıpla yağa dönüştürülmesini sağlar. Bu yöntemle üretilen zeytinyağı hem daha lezzetli hem de daha sağlıklıdır.
Sızma, soğuk sıkım, natürel, riviera, rafine zeytinyağı zeytinyağı çeşitlerinden bazılarıdır.
NAİL ERGİNER